Řidiči si užili dlouhého léta, nyní nastává doba zvýšené ostražitosti Autodrom, Most, F1, okruhy, | Constructors F1

etina English Rusky

Řidiči si užili dlouhého léta, nyní nastává doba zvýšené ostražitosti Autodrom, Most, F1, okruhy, | Constructors F1 Constructors F1

Řidiči si užili dlouhého léta, nyní nastává doba zvýšené ostražitosti

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 27.9.18 | Aktuality

Autodrom Most 2018

Letošnímu dlouhému létu s nezvykle vysokým počtem tropických dní definitivně odzvonilo.

 

Počasí ovládl podzim. Výrazně se ochladilo, v noci už teploty klesají pod bod mrazu. Změna se projevuje také na silnicích. Je nutné, aby se jí řidiči přizpůsobili, byli ostražití a zbytečně neriskovali.

Podle instruktora bezpečné jízdy společnosti AUTODROM MOST Marka Kohoutka už na podzim řidiči musejí počítat s kluzkou vozovkou, a to v důsledku spadaného listí ze stromů, nočních i ranních námraz a častějších studených dešťů. „Hrozí tak aquaplaning, prodlužuje se brzdná dráha vozu. Řidič by měl proto snížit rychlost a zvýšit odstup od vozu jedoucího před ním až na tři vteřiny. Měl by také sledovat jízdní pruhy a dívat se do stran, aby při nutnosti okamžité reakce eliminoval časovou prodlevu,“ vyjmenoval.

1

Upozornil také, že v případě nutnosti nouzově brzdit platí jediné pravidlo. „Vyšlápnout spojku a tlačit na brzdový pedál největší možnou silou. Jen tak se docílí nejkratší brzdné dráhy. Platí to pro brzdění na všech površích, tedy na suchu, mokru či sněhu. U vozů s automatickou převodovkou nebo elektromobilů, které spojku nemají, se prostě jen vší silou brzdí. Automat si s tím poradí,“ zdůraznil Kohoutek.

Řidiči by už nyní měli věnovat pozornost zimní výbavě vozidla. Musí být totiž použita vždy, pokud to vyžadují povětrnostní podmínky. „Tedy bez ohledu na datum a samozřejmě v úseku ohraničeném dopravní značkou Zimní výbava,“ upřesnil instruktor.

Základním atributem výbavy pro chladné měsíce je zimní pneumatika. Nasazuje se, pokud tři až pět dnů po sobě dosáhne ranní teplota jen sedmi a méně stupňů Celsia. V České republice musí být taková pneumatika označena písmeny M + S.

Klientům ale instruktoři autodromu doporučují, aby použili sadu zimních pneumatik označených kromě písmen M + S také třemi vrcholy se symbolem sněhové vločky uprostřed (3PMSF). „Taková pneumatika má totiž všechny potřebné vlastnosti pro jízdu v zimních podmínkách. Místní řidiči navíc vyjíždějí často za nákupy do sousedního Německa. Podle novely jejich silničního zákona pneumatika vyrobená po 1. lednu 2018 je považována za zimní pouze v případě, že má označení právě 3PMSF. A případná pokuta za použití nesprávných pneumatik v Německu je pro nás natolik citelná, že nám zhořknou nejen nákupy, ale celé vánoční svátky,“ doplnil Marek Kohoutek.

Kromě výměny letních pneumatik za zimní a ubezpečení se, že ve voze nechybějí sněhové řetězy, lopatka a smetáček, je také třeba nechat zkontrolovat geometrii podvozku, tlumiče a brzdovou soustavu.

Jak předcházet krizovým situacím způsobeným nástrahami počasí si každý řidič může vyzkoušet v kurzech bezpečné jízdy. Společnost AUTODROM MOST nabízí kurzy přizpůsobené mužům, ženám, mladým začínajícím řidičům či rodinám. Po teorii v učebně si při praktické výuce každý vyzkouší brzdění a vyhýbací manévry na suché, mokré nebo velmi kluzké vozovce, připomínající sníh či námrazu. Je to jedinečná příležitost auto si pořádně osahat, seznámit se s jeho limity a poznat také své reakce a možnosti.

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com